U SUSRET MEĐUNARODNOM DANU MLADIH

Kancelarija za mlade Grada Beograda, u partnerstvu sa Stadion shopping centrom, u periodu od 7. do 12. avgusta 2017. godine nizom aktivnosti obeležava Međunarodni dan mladih u cilju skretanja pažnje na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika i studenata. Širom sveta, u čast ovog dana, u saradnji sa državnim organima, održavaju se kulturne manifestacije, radionice, koncerti i tribine sa temom koju svake godine izabere osnivač manifestacije – Ujedinjene nacije. Tema ovogodišnjeg Dana mladih je Youth Building Peace  – Mladi grade mir.

Opšti cilj ove manifestacije je skretanje pažnje na  doprinos mladih ljudi u prevenciji sukoba, inkluziji, socijalnoj pravdi i izgradnji mira i sigurnosti. Kroz celodnevni program kulturnog, edukativnog i društvenog karaktera stvara se osnov za bolju komunikaciju i definisanje problema mladih, koji doprinosi stvaranju svesti o značaju mladih kao ključnim akterima u prevenciji sukoba i održavanju mira.

Proces socijalne inkluzije za mlade, uključujući učešće u donošenju odluka, pristup kvalitetnom obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, pruža mladim ljudima mogućnosti da ostvare svoje potencijale i postignu svoje ciljeve. Kada su mladi isključeni iz političkih, ekonomskih i socijalnih sfera i procesa, to može biti faktor rizika za nasilje i nasilne oblike sukoba. Stoga je identifikovanje i rešavanje socijalne isključenosti mladih preduslov za održavanje mira.

Tokom cele nedelje, od 7. do 12. avgusta 2017. godine, u saradnji sa Centrom za zaštitu i pomoć tražiocima azila, u prostoru Stadion Shopping Centra biće postavljena tematska izložba fotografija „Tražioci azila – čekajući život“. 

U toku nedelje obeležavanja Dana mladih na stadionu FK Voždovac, 10. avgusta 2017. godine sa početkom u 19 časova, održaće se revijalna fudbalska utakmica između tima Kancelarije za mlade za koji će igrati zvaničnici Grada Beograda i tima migranata iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Tokom cele nedelje, od 7. do 12. avgusta 2017. godine, u prostorijama „Inkubator Gnezdo“  održaće se niz radionica za mlade – Premosti prepreke, Odliv mozgova mladih: problemi i rešenja, Mladi za kulturu i Dijalog kafe.

Centralni događaj održaće se 12. avgusta 2017. na terasi prostora “Inkubator Gnezdo”. Omladinske organizacije predstaviće svoj rad na “Sajmu udruženja za mlade”, od 17 do 19 časova.

12. avgusta 2017. godine u prostorijama Stadion shopping centra od 17 do 20 časova biće održana Street art radionica. Dođite i oprobajte se u crtanju grafita.

Na završnoj ceremoniji od 19 časova, uz prisustvo zvaničnika Grada Beograda i Vlade Republike Srbije i prigodan program stipendista Fondacije za mlade talente, predstavićemo sve aktivnosti održane tokom nedelje.

Sve posetioce će tokom dana zabavljati DJ Naxi radija, a nakon toga sledi nastup benda Burnout.