Opis projekta

JEL_7958

Privredni forum mladih 2016 by Telenor
Ne čekajmo prilike, stvorimo ih zajedno!


 

“Privredni forum mladih 2016” predstavlja najveću konferenciju na temu omladinskog preduzetništva realizovanu u okviru projekta “Godina preduzetništva”, propisanom od strane Vlade Republike Srbije.
Konferencija je organizovana pod generalnim pokroviteljstvom kompanije Telenor, a u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.
Dve celine koje su činile konferenciju su Karijerni (direktno povezivanje mladih sa poslodavcima) i Preduzetnički deo (sistem obuke i podrške mladim preduzetnicima).

Karijerni deo (11-12. april):
Glavni cilj ovog dela jeste da se mladima pruži mogućnost pronalaženja prakse i zaposlenja kroz direktnu komunikaciju sa predstavnicima kompanija: Telenor, Eurobank, Schneider Electric, Nelt, Ernst & Young, Microsoft, Adecco, Mainstream, Nis.nsmail-8
Konferencija je zvanično otvorena 11. aprila panel diskusijom na temu: “Mladi kao potencijal za razvoj preduzetništva”, a učesinci panela bili su:
Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije
Nevena Stefanović, izvršna direktorka ljudskih resursa kompanije Telenor
Mirko Topalski, osnivač i direktor Eipix d.o.o
Branko Kovačević, profesor Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu
Željko Sertić, ministar privrede
Irena Vojačkova Sollorano, UN Resident Coordinator u Srbiji
Nakon panel diskusije, održao se i sajam zapošljavanja, a posetioci su imali priliku da razgovaraju sa predstavnicima najeminentnijih kompanija na domaćem tržištu, da saznaju više o njihovom poslovanju, ali i o prilikama za posao i prakse koje ove kompanije nude.
Ovo je bila jedinstvena prilika da mladi započnu svoju karijeru, ali i da steknu sve neophodne veštine na interaktivnim radionicama koje su, drugoga dana konferencije, održale kompanije učesnice.

Preduzetnički deo (11-15. april):
Ovaj deo konferencije okupio je 60 mladih ljudi koji žele da pokrenu svoj biznis i omogućio im da svoju preduzetničku ideju oblikuju u realan preduzetnički poduhvat, kroz rad sa profesionalnim predavačima i mentorima.
Kroz 5 dana intenzivnog rada, učesnici su kroz međusobnu interakciju i kroz edukaciju i komunikaciju sa predavačima razvijali svoju ideju, napisali biznis plan i edukovali se o svim dodatnim oblastima koje će im biti potrebne za dalje poslovanje.

12993431_546673198827404_2946851719950309248_nOni su kroz 5 dana intenzivnog rada sa profesionalnim predavačima i mentorima pisali svoj biznis plan, ali i prolazili kroz edukacije o marketingu, prodaji, legislativi, finansijama.
Poslednjeg dana konferencije, svoj biznis plan i celokupni rad tokom konferencije, imali su priliku da predstave pred stručnim žirijem koji su činili: predstavnici Privredne komore Srbije (Aleksandar Gračanac i Aleksandar Kemiveš), Ministarstva privrede (RAS i Fond za razvoj), kompanija učesnica (Telenor, Microsft), profesora(Viskoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo, Union-fakultet za preduzetništvo), predstavnici biznis habova(ICT hub), Nacionalna služba za zapošljavanje i CANSEE(Kanadsko-Srpsko poslovno udruženje), a najbolje ideje su bile i nagrađene.
Predavači koji su svojim izuzetnim profesionalizmom i znanjem doprineli visokom kvaitetu naše konferencije su: Ivan Bildi, Dragan Varagić, Luka Prišunjak, Milan Trbojević, Relja Dereta, Mladen Stojanović, Nenad Paunović, Dragan Savić.

Konferencija “Privredni forum mladih 2016” je na jedan sveobuhvatni način pristupila problemu nezaposlenosti time što je s jedne strane omogućila direktno povezivanje mladih koji su nezaposleni sa poslodavcima, a s druge strane time što je mladima sa preduzetničkom idejom obezbedila komletnu obuku za taj poduhvat.

12718219_547732858721438_7286154710695019984_n