Mladi preduzetnici iz Čačka se priključili Karavanu!

“Karavan omladinskog preduzetništva” je projekat koji organizuje Privredni forum mladih u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, a uz podršku Ministarstva privrede i Razvojne agencije Srbije.

Cilj projekta “Karavan omladinskog preduzetništva” jeste da se mladi širom teritorije Republike Srbije upoznaju sa mogućnostima i izazovima osnivanja i uspešnog vođenja sopstvenog posla, da se podstakne razvoj preduzetničke svesti i načina razmišljanja, što će kao krajnji rezultat imati otvaranje novih radnih mesta, smanjenje nezaposlenosti mladih i jačanje privrede.

Panel diskusiju u Čačku otvorio je Vladimir Radovanović ispred Privredne komore Srbije. On je izneo podatak da ma nje od 10% mladih uopšte ne razmišlja o pokretanju svog posla, a da je oko 186 000 mladih je nezaposleno. Ovo su činjenice koje nam ukazuju na to da su potrebne inicijative kao što je i sam Karavan, Godina preduzetništva i svi ostali vidovi saradnje državnih institucija i nevladinih organizacija na ovom polju.

Kao i na svim dosadašnjim stanicama, događaj je započet panel diskusijom na temu: “Preduzetništvo mladih kao razvojni potencijal Srbije”, a učesnici panela bili su Aleksandra Vučetić ispred Ministarstva privrede Republike Srbije, Nikola Nešković iz Privrednog foruma mladih, Marija Gligorijević ispred uprave za LER Čačak, Ana Novičić kompanija “Unipromet”, Branimir Plazinić isped kompanije “Plazmateks Čačak”.

Aleksandra je govorila o tome na koje načine se može podstaći razvoj omladinskog preduzetništva. “Kako bi se pospešilo zapošljavanje mladih, neophodno je da se preduzetničko obrazovanje uvede sistemski kroz sadržaje nastavnih predmeta u okviru osnovnih, kao i kroz posebne predmete u okviru srednjih škola. Ovakve inicijative već postoje i neke od značajnijih su: Učeničke kompanije, Reforma srednjeg i stručnog obrazovanja i usavršavanja u Srbiji, Regionalna inicijativa centra jugoistočne Evrope za preduzetničko obrazovanje, kao i mnogi drugi.”

O tome kako se Privredni forum mladih bori da menja negativne statistike, kako motiviše mlade i ohrabruje ih da pokrenu sopstveni posao, govorio je Nikola Nešković.  On je kao glavnu osobinu koju mladi treba da poseduju izdvojio proaktivnost, a na primeru rada organizacije je to i objasnio. Privredni forum mladih osnovan je pre samo 2 godine, ali uz puno proaktivnosti, rada i posvećenosti, danas sarađuje sa značajnim institucijama kao što su Privredna komora Srbije, Ministarstvo privrede i Razvojna agencija Srbije, i u poziciji je da pomaže mladima da zapošljavaju kako sebe, tako i ljude iz svog okruženja.

“Jedna od zanimljivih statistika je da se u roku od godinu dana broj organizacija koje se bave preduzetništvom povećao sa 15 na 36. “, dodao je Nikola.

Ana Novičić istakla je da je neophodno da kompanija kod mladih prepozna potencijal, ali i da mladi shvate koliko je važno da postoji dobra podloga što se tiče formalnog obrazovanja.

Branimir je sa svojim vršnjacima podelio priču i svoja iskustva o pokretanju biznisa.

“Prvi problem na koji sam naišao je to što odmah počinju da se plaćaju porezi i doprinosi, a firma još nije počela sa radom. Nakon 2 godine poslovanja, ostvarili smo saradnju sa naučno-tehnološkim parkom u Čačku i tada je krenuo nagli razvoj firme. Broj radnika se utroštručio, nabavili smo novu opremu umesto da ulažemo u poslovni prostor koji su nam oni obezbedili.”

Karavan omladinskog preduzetništva uspešno je obišao i svoju 17. stanicu, a poslenja stanica u drugoj fazi ovog projekta održaće se 30. septembra u Loznici.