MLADI I PRIVREDA – REALNOST I BUDUĆNOST STARTAPA U SRBIJI

Projekat „Karavan omladinskog preduzetništva“ okončan je završnim događajem pod nazivom „Mladi i privreda – realnost i budućnost startapa u Srbiji“ u dvorišti zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu. Svečani događaj otvorio je Vladimir Radovanović iz Privredne komore Srbije koji je pozdravio glavne organizatore projekta: Privrednu komoru Srbije, Razvojnu agenciju Srbije i udruženje Privredni forum mladih. Nakon svečanog uvodnog obraćanja prisutnima su se obratili Aleksandar Kemiveš iz Privredne komore Srbije, Vladimir Jovanović iz Razvojne agencije Srbije i Marijana Marinković, predsednica Privrdnog foruma mladih.

 

 

Koordinator projekta Aleksandar Kemeviš zahvalio se prisutnima naglasivši da je specifičnost ovog projekta inovativan način promovisanja preduzetništva u Srbiji. Kemeviš je takođe naglasio da je projekat prepoznat od strane Evropske komisije kao jedan od najboljih projekata u Srbiji kada je reč o preduzetništvu.

 

 

Nakon obraćanja koordinatora i kopartnera na projektu prikazan je i dokumentarni film o uspešnim mladim preduzetnicima pod nazivom „Ne čekajmo prilike, stvorimo ih zajedno“. U dokumenatrnom filmu su prikazane uspešne preduzetničke priče učesnika proteklih konferencija „Privredni forum mladih“ na Avali.

Pre otpočinjanja panel diskusije „Mladi i privreda – realnost i budućnost startapa u Srbiji“ Vladimir Radovanović iz PKS-a istakao je značaj koji projekat ima u podsticanju razvoja omladinskog preduzetništva u Srbiji. Radovanović je nagalsio da je kroz obuke na projektu prošlo više od 3000 ljudi širom Srbije i da je projekat predstavljen u 19 opština.

 

 

Na panel diskusiji, koja je predstavljala centralni deo zavšnog događaja projekta, ključne teme rasprave bile su digitalizacija i uloga države u pospešivanju startap zajednice te samim tim preduzetništva među mladima. Kakva je budućnost startap zajednice u Srbiji i na čemu Srbija mora da radi kako bi stvorila povoljne uslove mladim preduzetnicima? Ovo je bilo centralno pitanje na koje su panelisti pokušali da odgovore. Prema rečima Branka Milutinovića tri ključna poroblema koja koče razvoj preduzetništva i start ap zajednice u Srbiji su legislativa, edukacija i odliv mozgova. Srbija može i mora da se izbori sa ova tri problema jer ona predstavljaju ključne preduslove razvoja preduzetništva i celokupne startap zajednice u Srbiji.

Projekat Karavan omladinskog preduzetništva predstavlja samo prvi korak u promovisanju preduzetništva među mladima u Srbiji. Ovde se ne sme stati već se može i mora nastaviti dalje.